Tuesday, March 5, 2013

ARAB SPRING BERLAKU LEBIH AWAL


Oleh: Tan Melaka.

Pre-emptive pemimpin pemimpin UMNO termasuk Tun Dr.Mahathir bahawa "Arab Spring" akan berlaku selepas Pilihanraya Umum ke 13 ternyata meleset kerana tercetus sebelum pilihanraya itu.
,
Tentulah pihak yang merasa terpalit, tidak mahu menunggu jari ditundingkan kepada mereka untuk mengesahkan anggapan yang timbul dan kerana itu mereka mengatur tindakan lebih awal.Negara sekarang berada dalam kegemparan kerana pencerobohan asing yang mengakibatkan lapan orang anggota keselamatan kita menjadi korban.

Oleh kerana terlalu ghairah untuk menyembunyikan tangan maka pemimpin pemimpin pembangkang dan media mereka mendakwa kejadian ini sebagai drama yang didalangi oleh UMNO yang berkonspirasi dengan kerajaan.

Kemarahan yang amat sangat di kalangan rakyat telah mendorongkan mereka untuk segera membuat penapian dan tindakan mahkamah kepada media UMNO dan cyber troopers pro kerajaan yang dikatakannya memutarbelitkan kenyataan sebenarnya sama seperti taktik anak perempuan Anwar Ibrahim membuat penapian kering dan mengambil tindakan undang - undang mengenai penggunaan perkataan Allah.

Mereka yakin bahawa rakyat percaya kepada sandiwara mereka tetapi rakyat takkan melupakan bahawa berikutan dengan Tsunami Pilihanraya Umum ke 12 pada 2008, Pakatan pembangkang telah membuat keputusan untuk menjatuhkan kredebliti media parti pemerentah dan institusi-institusi kerajaan terutama Kehakiman dan Pasukan Polis di Raja Malaysia.

Polis yang paling teruk menjadi mangsa tindakan dan manipulasi mereka dari masa kemasa.

Pada 12 Septembwer 2011 seorang pemimpin Pas Mohammad Sabu telah dihadapklan di Makamah Sesyen Butterworth atas tuduhan membuat tohmanah memburukan nama baik anggota polis dan keluarga mereka yang terkorban dalam trajidei Bukit Kepong dalam ceramahnya di Pusart Asuhan Tadika Islam Pas di Padang Menorak Tasek Gelugor Pulau Pinang.

Apa yang dilakukan oleh Tian Chua adalah selari dengan kerangka perancangan yag telah diputuskan sejak Tsunami Pilihanraya Umum 2008 dan sekarang mereka mengambil peluang dari peristiwa korban Lahad Datu untuk menyembunyikan kejahatan mereka. Mereka mengucapkan simpati dan takziah kepada keluarga anggota polis yang terkorban untuk menutop wajah dan menyembunyikian tangan mereka yang kotor.
Pencerobohan Tentera Kesultanan Sulu di Lahad Datuk dan Semporna tidak boleh ditolak sebagai Arab Spring yang terpkasa berbunga sebelum musimnya atas tujuan yang.Orang yang bijak tidak akan melakukan keburukan menurut ramalan tetapi pada masa diluar kesedaran .

Pemberontakan di Syria, Libya dan Mesir meletus dengan bantuan asing dan pendarahan di Lahad Datu dan Semporna juga berlaku dengan bantuan asing untuk menghilangkan keyakinan rakyat terhadap kestabilan perdamaian dan juga masa depan negara ketika menghadapi pilihanraya.
.
Mungkin ada juga baiknya Arab Spring ini berlaku lebih awal

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

Cili Api Bloggers

Politik N9

PRU13N9

Gerbang Tempur Puteri UMNO (Malaysia)

My Blog List 2

Popular Posts