Bontot kereta Dak Eda kena langgar bontot lepas tuh enjin kena samun !!

Dak Eda baru saja balik dari kerja , sampai di trafik light persimpangan  Sri Hartamas, Dak Eda memberhentikan kereta nya kerana lampu insyarat berwarna merah, Tiba tiba Dak Eda nampak sebuah kereta lama terus  tanpa menekan break melanggar belakang kereta Dak Eda.

Dak Eda turun dan seorang lelaki berusia  lebih 50 tahun jangka Dak Eda meminta maaf dan dia  kata dia akan membetulkan kereta Dak Eda esok. Dak Eda minta nombor kad pengenalan nya dan dia lantas membaca, Dak Eda tak mahu dia  mahu tenguk kad pengenalan dan mencatatnya sendiri. Dak Eda mengambil nombor telifon lelaki itu dan beredar, Esok lelaki itu berjanji akan jumoa Dak Eda.

Bila lelaki itu datang Dak Eda kata mahu memperbaiki keretanya di workshop yang dia selalu betulkan kereta. Lelaki itu kata dia tak kenal tuan punya workshop itu takut di "charge" bukan bukan.  Dia minta Dak Eda bagi dia bawa kereta itu ke kedai yang dia biasa.  Katanya petang itu juga dia akan bawa kereta itu untuk dipulangkan kepada Dak Eda. 

Petang itu lelaki itu pulangkan kereta Dak Eda tapi kereta Dak Eda tidak langsung diusik. Bila Dak Eda tanya kenapa tak repair. Lelaki itu jawab esok dia datang lagi sebab hari ini dia ada hal yang tak  diduga berlaku.

Dak Eda setuju. Bila Dak Eda bawa kereta itu untuk pulang ke rumah, Dak Edah dengar macam macam bunyi kat kereta itu. Kerana hari sudah malam dia balik juga dan pagi pagi esok menghubungi lelaki itu tetapi handphone lelaki itu tidask berfungsi.

Dak Eda bawa kereta ke workshop yang selalau  dia repair kereta. Alangkah terpranjat Dak Eda sebab semua  parts parts termasuk mounting pun ditukarkan kepada yang buruk. Ebsorber yang baru Dak Eda tukar juga di tukar kepada yang buruk , banyak barang barang telah ditukar.

Da Eda pergi buat laporan polis. polis kata lelaki ini ada  3 rekod jenayah. Baru baru ini  Dak Eda baca surat khabar lelaki ini telah di tangkap polis dalam kes menipu pula. :: Tepak Bersulam
(Dak eda yang cerita kat aku)

1 comment:

  1. Lucu sangat, tapi ini lah kecenderungan sekarang. Kebanyakan pemilik kenderaan hanya 'tahu' pakai/pandu sahaja. Selebihnya semua serah pada workshop untuk buat..yang Da Eda serah kereta pada orang tu buat apa? nasib baik enjin saja disamun, kalau termasuk tuannya?

    ReplyDelete

Cili Api Bloggers

Politik N9

PRU13N9

Gerbang Tempur Puteri UMNO (Malaysia)

My Blog List 2

Popular Posts